Τρίτη 12 Ιουλίου 2016

Διαδημοτικές συνεργασίες στη διαχείριση απορριμμάτων η πρόταση της ΛΑΕ

«Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων στο έλεος των μνημονίων» είναι ο τίτλος της κοινής ανακοίνωσης της ΛΑΕ Λευκάδας, Αιτωλοακαρνανίας και Πρέβεζας.

Η ανακοίνωση:

Η Τοπική Αυτοδιοίκηση  βιώνει δραματικά την κατάσταση που έχει επιβληθεί στην ίδια, στους εργαζόμενους και τη χώρα, τα τελευταία χρόνια, με το σιδερένιο νομοθετικό πλαίσιο των μνημονίων, του Καλλικράτη και του συνόλου των αντιδημοκρατικών «ρυθμίσεων», που ψήφισαν και εφάρμοσαν όλες οι μνημονιακές κυβερνήσεις.
Η νέα γενιά των “παρακρατηθέντων - υπεξαιρεθέντων” ποσών από την Τ.Α. που ξεπερνούν τα 10 δισ. €, η σκληρή λιτότητα και η φτωχοποίηση ευρύτερων κοινωνικών στρωμάτων μειώνουν  τα ίδια τα έσοδα, την ώρα που οι ανάγκες των κοινωνικών δομών αυξάνονται.
.......

Η απουσία προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ΚΑΙ η αποκλειστική εξάρτηση των όποιων έργων των ΟΤΑ, από τα μειωμένα έτσι κι αλλιώς κοινοτικά κονδύλια , εξυπηρετούν ιδιωτικά συμφέροντα και εργολάβους, με έργα αμφίβολης αποτελεσματικότητας και αξιοπιστίας.

Στην πραγματικότητα τα περίφημα κοινοτικά προγράμματα κινούνται και εξυπηρετούν την λογική του κυρίαρχου συστήματος, στον τρόπο που επιχειρεί αυτό να ξεπεράσει την βαθιά κρίση αναπαραγωγής του. Με την κοινωνική και εργατική κατεδάφιση, με τις  ευέλικτες μορφές εργασίας που συνθλίβουν το εργατικό κόστος, με τις περίφημες συμπράξεις που είναι ολοφάνερο πως εξυπηρετούν μεγαλοεργολαβικά συμφέροντα, εκχωρούνται και εμπορευματοποιούνται τα δημόσια αγαθά.

Κι ενώ το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων, που σαπίζουν σε όλη την Ελλάδα, καθώς και στις περιοχές μας, παίρνει επικίνδυνες διαστάσεις για τη δημόσια υγεία, οι μνημονιακές πολιτικές μηδενίζουν ουσιαστικά τις απαραίτητες δημόσιες επενδύσεις με αποτέλεσμα κάθε έργο να καθυστερεί, περιμένοντας το ΕΣΠΑ.
Η νεομνημονιακή κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ έχει αποδεχτεί την ιδιωτικοποίηση του τομέα των αποβλήτων, μαζί με εκείνο του νερού. Έτσι από τα Γιάννενα ως την Πελοπόννησο δημοπρατούνται εργοστάσια επεξεργασίας στερεών αποβλήτων με ΣΔΙΤ. Δημοπρατήσεις με παράλογους νεοφιλελεύθερους οικονομικούς όρους, όπου όταν για παράδειγμα θα παραβιάζεται το πλαφόν επεξεργασίας και είναι μικρότερο από το συμφωνηθέν, οι Δήμοι (δηλαδή οι πολίτες) θα πληρώνουν πρόστιμο στον ιδιώτη εκμεταλλευτή έως την κάλυψή  του !!!

Σε αυτό το πλαίσιο η διαδημοτική και διαπεριφερειακή συνεργασία των Δήμων που θα διατηρεί το δημόσιο χαρακτήρα του συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων, είναι η μόνη υγιής εναλλακτική λύση, που μπορεί να αντιστρατευτεί και να ακυρώσει στην πράξη τον μνημονιακό «Καλλικράτη» και τις ισοπεδωτικές πολιτικές του. Η αποκεντρωμένη ολοκληρωμένη διαχείριση, η προδιαλογή, η ανάκτηση των υλικών, η δημιουργία δικτύου μικρών και μεσαίων αποκεντρωμένων μονάδων επεξεργασίας ,διαχείρισης και απόθεσης των υπολειμμάτων της επεξεργασίας είναι βασικές πλευρές μιας τέτοιας συνεργασίας.
Αυτή η συνεργασία θα είναι προς όφελος των πολιτών, θα μειώνει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις, θα μπορεί να επεκτείνεται με ένταξη νέων ΟΤΑ στο δίκτυο και είναι οικονομικά βιώσιμη.

Οι Δήμοι της περιοχής μας πρέπει να συγκροτήσουν ένα τέτοιο δίκτυο συνεργασίας, ξεπερνώντας προβλήματα που υπάρχουν, με βάση το αμοιβαίο όφελος και τη μείωση των επιβαρύνσεων για τους δημότες τους.

Εάν δεν μπορέσουν να το λύσουν έστω και τώρα, θα οδηγηθούν σε «λύσεις» ιδιωτικοποίησης, δεκάδες ή και εκατοντάδες χιλιόμετρα μακριά από τα όριά τους, από αυτούς που «περιμένουν» υπομονετικά τους «πελάτες» ,από την Ήπειρο, την Κέρκυρα, τη Λευκάδα, την Αιτωλ/νία, την Αχαΐα, την Ηλεία κ.λ.π.
«Λύσεις» που θα αυξάνουν το κόστος για τους πολίτες μέσα στη μνημονιακή λαίλαπα που σπρώχνει τη χώρα μας στον όλεθρο. Επιλογές που όταν τις αντιληφθούν οι πολίτες θα είναι πια αργά, αφού οι Δήμοι θα έχουν δεσμευτεί με πολυετείς προγραμματικές συμβάσεις με τους ιδιώτες μεγαλοεργολάβους εκμεταλλευτές των νέων ΣΔΙΤ στερεών αποβλήτων.

Ακριβώς γι’ αυτούς τους λόγους οι Δημοτικές αρχές έχουν ουσιαστικές ευθύνες να αντιμετωπίσουν και να λύσουν άμεσα το πρόβλημα των στερεών αποβλήτων προς όφελος των πολιτών και όχι των μεγαλοεργολάβων.


πηγή: enimerosi.com

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Το palairosmagic.blogspot.gr δεν υιοθετεί, τα σχόλια των αναγνωστών και σε περιπτώσεις υβριστικών, απαξιωτικών και προσβλητικών χαρακτηρισμών ή ανακριβών πληροφοριών θα τα διαγράφει.

Η ΑΠΟΨΗ ΣΑΣ .......